04 maart 2005

Finlandia-hiihto

Finlandia-hiihto is een monster evenement voor de grote launglauf enthousiast. Tienduizenden mensen uit binnen en buitenland doen aan deze evenement mee, die sinds 1974 jaarlijks wordt georganiseerd. In 1985 werd Finlandia in het wereldrecord boek geplaatst als de grootste ski evenement in de wereld, met 13.226 gestoorde Finnen en verwarde buitenlanders. Door de verschillende condities en weers-
omstandigheden zijn de routes en de lengtes door de jaren heen steeds veranderd, maar na de race van 2000 is besloten om van Lahti-Hollola-Lahti de vaste route te maken; met de keuze uit 30km of 60km.

In Oulu is er op 12-13 Maart de "Tervahiihto". Dit jaarlijkse langlauf evenement is al 114 keer onafgebroken georganiseerd, wat het de oudste lange-afstand race in de wereld maakt. Bij deze race bestaat de keuze uit 40km of 70km.

Leuke anekdote: Wij zitten 's avonds in de bus met onze ski's en op een gegeven moment komt er een man naast ons zitten. Hij verteld ons, na het zien van onze ski's, dat hij van plan is om over een tijdje mee te gaan doen aan de bovengenoemde Tervahiihto. Vervolgens reikt hij naar de binnenzak van zijn jas, haalt er een fles pure whiskey uit en, alsof het limonade is, neemt een enorme slok.....Succes met de training! :)