19 mei 2005

Betekenis van Finse namen.

Sommige namen van Finnen klinken natuurlijk niet allerdaags in het Nederlands. Hier een paar leuke namen en hun betekenis:

Aalto: (achternaam) betekend golf (als in water).
Hannu: (jongensnaam) Een Finse vorm van Hannus, dat een verkorte versie is van het Duiste Johannes. Hannus kwam al voor in de Finse literatuur in 1363 en is nog steeds heel populair.
Helmi: (meisjesnaam) betekend parel, maar is meer een afkorting van Vilhelmiina.
Ismo: (jongensnaam) orgineel is het een bijnaam van Ismael, dat een bijbelse naam is.

Kimmo: (jongensnaam) komt vaak voor in de traditionele gedichten en werd zeer populair in de tijd van de opbouw naar onafhankelijkheid.
Koivu: (achternaam) betekend berk (als in boomsoort).
Meri-Tuuli: (meisjesnaam) betekend zee-wind.

Mäki: (achernaam) betekend heuvel.
Pekka: (jongensnaam) afgeleid van de oud Finse naam Petrus (dat weer afgeleid is van het Griekse Petros, wat steen betekend)


Voor meer namen klik hier.

17 mei 2005

De Kalevala


De kalevala is een heldendicht dat is gecompileerd door Elias Lönnrot in de 19e eeuw. Het wordt ook wel de Finse Nationale heldendicht genoemd en is 1 van de meest significante werken in de Fins-talige literatuur. Door de Kalevala is tevens de inspiratie tot nationalisme gekomen dat uiteindelijk leidde naar de Finse onafhankelijkheid van Rusland op 6 december 1917. De naam betekend "land van Kaleva" en de tekst bestaat uit 22,795 gedichten die zijn verdeeld over 50 hoofdstukken.

Lönnrot was dokter van beroep, maar zijn passie voor traditionele verhalen die in zijn Finland alleen mondeling werden verspreid leidde dat hij extensief veel reisde om nieuw materiaal te verzamelen. De meeste gedichten kwamen uit de Karelia regio. Lönnrot geloofde dat de kleine gedichten fragmenten waren van 1 grote heldendicht. Hij publiceerde de eerste Kalevala (de oude Kalevala) in twee volumes in 1835-1836. Die Kalevala bestond uit 32 gedichten die vanaf omstreeks 1829 door Lönnrot verzameld werden. Hij bewerkte deze gedichten en breidde het uit met eigen passages om het tot 1 verhaal te maken. Lönnrot bleef doorgaan met het verzamelen van meer gedichten en verweefde deze tot een 2e editie van de Kalevala, die werd gepubliceerd in 1849. Deze "nieuwe" versie bevat 50 gedichten en is dezelfde tekst die tegenwoordig nog gelezen wordt.

Een aantal karakters:

  • De hoofdpersonage in de Kalevala is Väinämöinen, een shamanistise held met de magische kracht van het lied. Hij is geboren uit de Maagd van de lucht en droeg bij aan de creatie van de wereld.
  • Seppo Ilmarinen een dappere smit.
  • Joukahainen, de jongste rivaal van Väinämöinen, die zijn zus belooft wanneer hij een zingwedstrijd verliest.
  • Wraakzuchtig en zelf destructieve Kullervo, die als slaaf werd geboren, doordraaid en vervolgens zelfmoord pleegt.
  • En de knappe maar arrogante Lemminkäinen, die door diens moeder uit de rivier des doods wordt gehaald en weer tot leven wordt gewekt.

De beroemde schrijver J.R.R. Tolkien gebruikte de Kalevala als bron voor zijn teksten die uiteindelijk leidde tot het boek "De Silmarillion".

De Kalevala heeft tevens een feestdag en wordt gevierd op 28 februari.

10 mei 2005

Kullervo's curse

Ik was een tijdje geleden in het Atheneum geweest in Helsinki en kwam deze schilderij tegen, "Kullervo's vloek". Deze afbeelding is te vinden in de Kalevala en is op zich wel aardig (ik hou meer van de goude eeuw), maar wat op mij indruk maaktte was het verhaal achter deze schilderij. Volgens de gids van het museum was deze schilderij gemaakt in de tijd dat Finland onder Russische heerschappij was. In die tijd wilde Rusland dat alles wat met Finland te maken had om werd gezet naar Russisch, zoals bijvoorbeeld de taal. Als protest hiertegen werd deze schilderij gemaakt (1899), waarop duidelijk de emotie te zien is van de Finnen. Rusland kon weinig doen aan deze vorm van protest, omdat het tenslotte "om een plaatje uit de kalevala ging". De wolken op de achtergrond symboliseren de Finnen die op een dag zouden oprukken tegen de onderdrukking.